Craquelé in uw lederen meubel

De kleine barstjes en scheurtjes die per verloop van tijd ontstaan in het leder van uw bank wordt ook wel craquelé genoemd. Het ontstaan van craquelé komt door veroudering van het leder, uitdroging en een verkeerde manier van onderhouden.

Ontstaan van craquelé

Wanneer uw bank onjuist wordt gereinigd en niet goed wordt beschermd kan er door voor het blote oog niet zichtbaar huid- en transpiratievocht craquelé ontstaan. De voornaamste reden voor het ontstaan van craquelé is uitdroging, wat kan komen door een te droge omgeving, reinigingsmiddelen die agressief zijn, medicijngebruik of door mechanische slijtage.

Mechanische slijtage

Door de loop der tijd wordt de vulling van uw bankstel zachter, hierdoor ontstaan er meer plooien in het leder, welke over elkaar heen kunnen gaan schuren. Door deze schuring kan de toplaag van het leder gaan schrijnen en ontstaan hier beschadigingen in.

De juiste onderhoud voor uw bankstel

Het is zaak dat u voor de reiniging van uw lederen meubels de juiste producten in huis haalt, gezien er veel verschillende soorten middelen zijn voor de reiniging en verzorging van het leder is het zaak dat u zich hierin voldoende laat adviseren, zo optimaliseert u het onderhoud van uw meubels. Hoe frequent u uw meubels dient te reinigen is afhankelijk van de luchtvochtigheid in uw woning en het gebruik van de meubels, zo is het in het ene huishouden zaak de bankstellen iedere twee maanden te reinigen en kan het andere huishouden dit eens per jaar doen. Gemiddeld gezien is drie keer per jaar voldoende onderhoud, wanneer u dit doet is het zaak dat u het meubel eerst reinigt en vervolgens een nieuwe beschermlaag aanbrengt.

Voorkomen van uitdroging

Het is zaak in gedachten te houden dat leer een natuurproduct is welke gevoelig is voor uitdroging. Het in balans houden van de relatieve luchtvochtigheid in uw woning is van belang wanneer u uw lederen meubels zo lang mogelijk mooi wilt houden, zorg hierbij ook dat u uw meubels niet te dicht bij een warmtebron of raam plaatst.

Door de goede verwarming en isolatie van nieuwbouwhuizen is de luchtvochtigheid over het algemeen laag, dit komt voornamelijk door centrale verwarming. De meest gewenste luchtvochtigheid ligt op 50-60 procent. In de wintermaanden kan de luchtvochtigheid dalen tot een schampere 30 procent, dit is zo drastisch dat het aanpakken van het probleem door openzetten van ramen geen nut meer heeft. Frisse lucht is van belang, maar vaak zorgt de koude, droge lucht voor een verdere daling in het vochtpercentage.

Medicijnen en uw meubels

Wanneer u gebruik maakt van medicatie is er kans dat de zuurgraad in uw transpiratievocht voortijdig craquelé en aantasting veroorzaakt in uw lederen meubels. Hier is weinig aan te doen, maar wel wordt er aangeraden meubels te nemen met een ander soort bekleding dan leder.

Voorkomen van craquelé

Zorg dat u een leerproduct gebruikt dat is gemaakt voor het soort leer waarvan de bekleding van uw meubel is gemaakt.
Zorg voor waterbakjes aan uw verwarming om de luchtvochtigheid van uw woning te optimaliseren.
Laat na iedere douchebeurt uw badkamerdeur op een kier staan.
Houd de temperatuur van uw woning lager dan 21 graden.
Zorg dat uw woning voldoende gelucht wordt.
Plaats een luchtbevochtiger in uw woning.
Laat een aquarium plaatsen in uw woning.

Meubels met craquelé aanpakken

Wanneer craquelé lang genoeg niet aangepakt wordt kan dit leiden tot scheuren in het leder van uw meubels, dit proces is zo veel mogelijk uit te stellen door de professionele verwijdering van overmatige plooivorming. Optisch gezien is het effect van craquelé te verbeteren door het laten geven van een kleurbehandeling, let wel: laat uw meubel niet verven. Door de schade die al in uw meubel zit zal de toplaag van het leer vuil en vetten opnemen, welke niet voldoende verwijderd kunnen worden door een verfbeurt. Wanneer hier overheen wordt geverfd is er een grote kans dat deze verflaag na een aantal jaar zal gaan loslaten, gezien de verf “gaat drijven” op het vuil en vet dat aanwezig is in het leer, wat zorgt voor afbladdering van de verf.
Optisch gezien zal het leder een betere uitstraling hebben, maar onder de verflaag is de craquelé nog steeds aanwezig, waardoor de kans op scheuren niet is afgenomen.

Gezien craquelé voornamelijk voorkomt op de zitplaatsen en armleuningen van een meubel is de keuze voor vervanging van het leder op deze plekken wijzer en duurzamer. Wanneer het leder is vervangen kan uw meubel nog jaren mee zonder angst voor scheuren of de noodzaak van een verfbeurt.

Bankstel reinigen
Tapijt reinigen
Trap reinigen
Eetkamerstoelen reinigen
Fauteuil reinigen
Restaurantstoelen reinigen
Bureaustoelen reinigen
Autostoelen reinigen
:
:

15% korting

op alle
banken en trappen

Laat uw bank of trap reinigen