Ergonomische bureaustoelen

Wanneer u een baan heeft waarbij er veel moet worden gezeten zijn een juiste stoel en goede zithouding van hoog belang voor uw welzijn. Er wordt veelal gezegd dat een afgestelde bureaustoel een goede optie is voor het kantoor, maar dit is helaas in veel gevallen niet waar. Hier zullen we verder ingaan op de ergonomische bureaustoel en de voordelen hiervan, met daarnaast de eisen waaraan deze moeten voldoen en een aantal tips om uw werkomgeving te optimaliseren voor uw gezondheid en die van uw eventuele medewerkers.

Wat is het?

De term ergonomie is niets nieuws, maar wel een actualiteit. Computerwerk dat zittend wordt gedaan maakt een ontzettende stijging mee momenteel, wat veel klachten met zich mee brengt voor de gezondheid (rugpijn, KANS, etc.), hierdoor is het van belang dat welzijn op de werkvloer opnieuw moet worden bekeken en veranderd om zich aan te passen aan de dag van vandaag. Een ergonomische werkomgeving is in principe een werkomgeving die is ontworpen voor het welzijn van de mens om zo zijn of haar veiligheid, gezondheid en efficiëntie voorop te stellen. Werkbanken of bureaus die op hoogte zijn ingesteld en bureaustoelen die het lijf op de gewilde plekken ondersteunen zijn voorwerpen die gevonden kunnen worden in een ergonomische werkplek.

Wanneer de zithouding op de werkplek niet ideaal is lijdt het functioneren van een werknemer hieronder, gezien dit veelal leidt tot klachten in de nek en rug, wat lagere productiviteit teweeg zal brengen en soms zal zorgen voor een verhoging in het ziekteverzuim. Een ergonomische werkplek is hierdoor niet alleen van belang voor de werknemer, maar ook zeker voor de werkgever.

Ergonomische bureaustoel: de voordelen

De ergonomische bureaustoel is beter voor het lichaam dan de standaard bureaustoel, gezien deze het lijf ondersteunt in zijn natuurlijke bewegingen. Daarnaast wordt het lichaam door de stoel geactiveerd, waardoor de belasting van de spieren wordt verminderd en zowel de doorbloeding van het lijf als de zithouding geoptimaliseerd worden. Door een verbeterde lichaamshouding zit de stoel comfortabeler en wordt de kans op klachten in de nek en rug verkleind. De ergonomische bureaustoel zorgt dat u zich fitter voelt, wat de afleiding door ongemakken in het lijf wegneemt en hierdoor de arbeidsprestaties verhoogt.

De ergonomische bureaustoel: waar voldoet deze aan?

De belangrijkste eigenschap van de ergonomische bureaustoel is dat deze zorgt voor stimulatie tot beweging van het lijf, gezien onze lichamen niet zijn gemaakt om lange tijd te zitten of zich in andere statische posities te bevinden. Door de toename in kantoorwerk is het dan ook van hoog belang dat de stoelen waarin we ons hele dagen bevinden geoptimaliseerd zijn voor onze lichamen, door bijvoorbeeld verstelbare vlakken te hebben.

Dit zijn de eisen waaraan ergonomische bureaustoelen volgens de richtlijnen van de NPR 1813 moeten voldoen:

-Verstelbaarheid van de zithoogte van 41cm tot 55cm
-Een vlakke zitting van minimaal 40cm in breedte en 44cm in diepte, met een hellingshoek die te verstellen is van -7 graden tot 3 graden, met de optie om deze op -3 graden vast te zetten
-Afgeronde voor- en achterzijden van zittingen en boven- en onderzijden van de rugleuningen
-Een zitdiepte die te verstellen is van 38cm tot 48cm
-De rugleuning is vloeiend aan de voorzijde, hier zitten geen hoeken in, en deze heeft een horizontale straal van minimaal 40cm
-De rugleuning is minstens 36cm en maximaal 46cm breed en minstens 37cm lang
-Het middelpunt van de lendensteun is boven de zitting te verstellen tussen 17cm en 23cm
-Armsteunen zijn te verstellen, tussen 20cm en 30cm en zijn minstens 5cm in de breedte en 20cm in de lengte
-Armsteunen zijn in afstand tot elkaar te verstellen tussen 36cm en 51cm
-De voorzijde van de zitting en de voorzijde van de armsteun staan minstens 20cm van elkaar
-Het onderstel is te draaien en heeft vijf wielen
-Er is een ruimte van minstens 2cm tussen de vloer en de draaias
-Er zijn geen uitstekende onderdelen of scherpe stukken te vinden in de stoel en deze staat stabiel en veilig

De NPR is een Nederlands instituut waarvan de bovengenoemde richtlijnen zijn, er zijn ook vergelijkbare Europese richtlijnen van de NEN, als u hier meer over wilt weten kunt u verder lezen over de keurmerken van de NPR 1813 en NEN-EN 1835.

Synchrone mechaniek in bureaustoelen

De synchrone mechaniek in een bureaustoel geeft weer dat de zitting hiervan is aangepast op de natuurlijke bewegingen in de rug, zo heeft deze de eigenschap dat de rugleuning kan kantelen en de zitting hierbij mee kantelt, waardoor er extra steun is in de rug. De mechaniek is in te stellen op het lichaamsgewicht, wat betekent dat de tegendruk van de stoel optimaal is voor uw lijf, waardoor de stoel uw lichaam in werkelijk iedere positie optimaal ondersteunt.

Balanced movement mechanism in bureaustoelen

De balanced movement mechanism zorgt dat uw gehele lijf in beweging wordt gebracht, wat betekent dat deze soort stoel een gevorderde versie is van de synchrone mechaniek bureaustoel. Door te beginnen met beweging uit de voeten zorgt deze stoel voor geoptimaliseerde bloedsomloop, hierdoor blijft u in een betere positie zitten. Ook hierbij blijven de zitting en rugleuning in dezelfde positie in vergelijking met elkaar, terwijl de stoel zelf in staat is te bewegen in een manier die te vergelijken is met een schommelstoel, hierbij ontstaat er een stimulatie in beweging waardoor de zithouding dynamischer wordt. De sitlife bureaustoelen die wij aanbieden hebben allemaal dit systeem.

Pendelmechaniek in bureaustoelen

De pendelmechaniek zorgt dat uw rug een constante massage krijgt, ook wanneer u niet beweegt. De zitting van de stoel staat volledig los, waardoor deze iedere kant op kan bewegen. Er is een constante stimulatie van minimale bewegingen in de stoel, wat zorgt voor positieve stimulatie in de wervelkolom en zo rugklachten aanzienlijk vermindert. De stoel zorgt voor een verhoging in stabiliteit, ondanks de beweging in de zitting, de meeste mensen ervaren het dan ook als een erg prettige stoel. De pendelmechaniek zorgt voor een zithouding die optimaal is en rugklachten wegneemt, een goede keuze hierin zou onze Spindl stoel kunnen zijn.

Het instellen van de bureaustoel

Wanneer u een ergonomische bureaustoel heeft aangeschaft, wat de eerste stap is naar een verbeterde houding, is het zaak dat u deze goed afstelt. Dit zijn de stappen hiervoor:

De zithoogte:
Het zitvlak dient zich ter hoogte van de knieschijven te bevinden waardoor de hoek tussen uw boven- en onderbenen 90 graden is en u geen hoge druk voelt op de bovenbenen. Zorg dat uw voeten vlak op de vloer staan, als dit niet lukt kunt u er een voetenbankje bij gebruiken.

De zitdiepte:
Voor optimale ondersteuning van de bovenbenen dient er een diepte van ongeveer vier vingers tussen de knieholtes en de voorkant van de zitting van de bureaustoel te zitten.

De rugleuning:
Voornamelijk de onderrug vraagt om extra ondersteuning van de rugleuning, hiervoor dient de lendensteun van de stoel (dit is de onderkant van de rugleuning) door te zorgen dat de bekken niet naar achter kantelt. Zorg dat uw armen genoeg beweegruimte hebben door de rugleuning niet over uw schouders te doen gaan. Pas de hoogte van de rugleuning goed aan op uw eigen lengte en zorg dat de zithoek tussen de rugleuning en het zitvlak tussen de 95 graden en 105 graden zit, anders zakt u gemakkelijk onderuit in de stoel.

De armleuningen:
Er dient een hoek van 90 graden tussen uw boven- en onderarmen te zitten, zo kunnen deze voldoende rusten en zullen uw schouders niet verkrampen.

De mobiliteit:
De door u gekozen bureaustoel dient wielen te hebben die geschikt zijn voor de ondergrond van de werkplek. Zachte wielen zijn het beste voor harde ondergronden, harde wielen zorgen voor de benodigde mobiliteit bij een zachte ondergrond. Het belangrijkst is dat u de stoel gemakkelijk kunt verplaatsen zonder veel kracht te vragen vanuit de rug.

Een gezonde werkhouding: tips

Het aanschaffen van een ergonomische bureaustoel is de eerste stap naar een betere zithouding tijdens het werken, maar er zijn meer factoren die meespelen tijdens het optimaliseren van uw houding, namelijk:

-regelmatig veranderen van houding
-het afstellen van de ideale zithoogte van de stoel
-het afstellen van de ideale hoogte van bijvoorbeeld uw beeldscherm en andere onderdelen van uw werkplek
-zorgen dat u tussen het werken door nog voldoende beweging krijgt door regelmatig op te staan en een stukje te lopen
-het doen van rek- en strekoefeningen, dit voorkomt het verstijven van uw spieren waardoor de pijn hiervan wegblijft

Bankstel reinigen
Tapijt reinigen
Trap reinigen
Eetkamerstoelen reinigen
Fauteuil reinigen
Restaurantstoelen reinigen
Bureaustoelen reinigen
Autostoelen reinigen
:
:

15% korting

op alle
banken en trappen

Laat uw bank of trap reinigen