De reiniging van leder: spijkerstof

Wanneer u tijdens het winkelen een wit lederen bankstel tegenkomt zult u zich al snel beseffen dat dit geen gemakkelijk meubel is om mooi te houden, wit neemt immers alle kleurstoffen op die uit bijvoorbeeld spijkerstof komt. Als u toch uw zinnen heeft gezet op een wit lederen meubel is het onderhoud niet onmogelijk, maar het vergt wel wat extra liefde en aandacht om het stuk mooi te houden.

Wit leder en spijkerstof, wat is precies het probleem?

Wit leder is niet de enige soort leder die de kleurstoffen van uw spijkerbroeken opneemt, dat doet iedere kleur, het enige verschil is dat de afgegeven kleur sneller te zien is op een wit lederen bankstel dan bij donkerdere varianten. Als u bijvoorbeeld een groen meubel hebt waarop een blauwe spijkerbroek heeft afgegeven wordt de blauwe kleur vermengd met het originele groen, waardoor het leder enkele tinten donkerder zou kunnen uitvallen, dit valt echter minder op dan een felblauwe vlek op een wit meubel.
Lichter leder heeft een meer opvallende kleuropname van een spijkerstof dan donkere varianten. Op zwarte bankstellen zullen de blauwe vlekken helemaal niet te zien zijn, wat komt doordat de zwarte onderlaag van het leder dominant is over de blauwe kleurstof die erin trekt. Als er constant opnieuw met afgevende spijkerstoffen op een zwarte bank wordt gezeten is er kans dat er na verloop van tijd wel een blauwe waas gaat ontstaan.

Wat is de blauw-grijze waas die ik op mijn leder zie?

Wanneer leder wordt behandeld om op meubels gezet te kunnen worden krijgt het een beschermlaag die zorgt dat vuil en kleuren van andere stoffen er minder gemakkelijk in trekken. De laag die erop wordt gelegd zorgt echter niet dat het leder compleet wordt afgesloten voor boosdoeners van buitenaf, waardoor enkele verkleuringen mogelijk nog plaats kunnen vinden, dit is de waas die u op uw bank aantreft. Doordat de vervuiling langs de beschermende laag is gekomen en in het leder zelf is getrokken is dit niet gemakkelijk, en soms helemaal niet meer, te reinigen.

Het reinigen van het leder

Als u wilt zorgen dat vuil en verkleuringen van buitenaf niet in het leder van uw meubels kunnen trekken is het zaak dat u de meubels regelmatig reinigt, zelf wanneer de bank of stoel nog schoon oogt. Het vuil dat langzaamaan in het leder van uw meubels trekt is in de beginfase nog niet te zien, maar het is wel van belang dat u er zo snel mogelijk bij bent om te zorgen dat de vuiligheid geen blijvende schade aanbrengt. De verkleuring van het vuil is pas met het blote oog te zien wanneer het volledig in het leder is getrokken, en dan is het te laat om er iets aan te doen, dus wees consequent in de reiniging van uw dierbare meubels.

Om verkleuring en vervuiling van het leder tegen te gaan kunt u de stof impregneren, dit is vooral van groot belang als u meubels van anilineleder of nubuckleder heeft. Het impregneren neemt de kans op het opnemen van vuil en verkleuring niet volledig weg, maar zal voor meer garantie zorgen, waardoor u minder zorgen heeft over de schoonheid van uw lederen meubels.

Wanneer uw meubels al verkleurd zijn: de oplossing

Als u constateert dat uw lederen meubels kleurstoffen van uw spijkerbroeken hebben opgenomen is het zaak dat u zo snel mogelijk een specialist in leder contacteert. Als u er snel genoeg bij bent is er kans dat de verkleuring enkel in de bovenste laag zit, welke kan worden weggenomen en vervolgens vervangen door een nieuwe toplaag, als dit is gedaan is uw bank weer als nieuw. Als er iets te lang is gewacht met het contacteren van de leder specialist bestaat er een kans dat het meubel een nieuwe kleuring moet krijgen.
Het reinigen van uw lederen meubels scheelt een hoop in het onderhoud, een reinigingsmachine speciaal voor leder kan hier een grote hulp in zijn en kan in sommige gevallen zo goed werken dat uw bank weer volledig wit wordt. Mocht dit niet zo zijn, schakel dan absoluut een specialist in om uw meubel nieuw leven in te blazen.

Bankstel reinigen
Tapijt reinigen
Trap reinigen
Eetkamerstoelen reinigen
Fauteuil reinigen
Restaurantstoelen reinigen
Bureaustoelen reinigen
Autostoelen reinigen
:
:

15% korting

op alle
banken en trappen

Laat uw bank of trap reinigen