Doe het zelf: tapijten reinigen

Een goed tapijt is mooi om te zien en fijn zacht aan je voeten wanneer je erop loopt, maar wanneer een tapijt niet goed wordt onderhouden verdwijnt zijn charme al snel en kan hij snel gaan slijten. Door met regelmaat te stofzuigen wordt er een deel van het vuil uit het tapijt gehaald, maar lang niet alles, zo zit er altijd veel meer vuil in uw tapijt verborgen dan u zelf kunt zien, waardoor een grondigere reiniging van hoog belang is. Het reinigen van een tapijt wordt veelal gedaan door professionals, maar dit is niet altijd nodig. Wij zullen hier een aantal tips verschaffen die u zullen helpen uw tapijt zo lang mogelijk mooi te houden, zo kunt u met eigen hand hardnekkige vlekken uit uw kleed halen zonder daar de hoofdprijs voor te moeten betalen.

Voor u begint:

1.Wrijf niet:
Om te voorkomen dat een vlek een blijvend probleem wordt is het van belang deze zo snel mogelijk aan te pakken, maar doe dit nooit door te wrijven, gezien dit alleen maar zorgt dat de vuiligheid verder in uw kleed zal trekken en het er uiteindelijk minder gemakkelijk uit zal komen.

2.Deppen:
Wanneer de vlek net is gemaakt is de makkelijkste remedie een half glas lauwwarm water over de vlek heen te laten lopen en vervolgens de substantie te deppen (dit kan met een schone handdoek, lap of keukenpapier). Het werkt het beste wanneer er van de rand van de vlek naar binnen toe wordt gewerkt en de inmiddels doordrenkte doek te vervangen door een schone.

3.Tapijtshampoo
Als de dep-methode niet voldoende is om de vlek te verwijderen kan tapijtshampoo of mousse een goede manier zijn om deze toch uit de stof te krijgen. Deze middelen kosten niet veel (tussen de 5 en 10 euro) en zijn gemakkelijk in gebruik, hiermee bespaart u flink op de kosten voor de reiniging, gezien het inhuren van een professional vaak toch kostbaar is, en krijgt u met eigen hand uw tapijt weer schoon. Zorg dat u voor het gebruik van het middel de aanwijzingen die hierop staan goed doorleest, zo weet u zeker dat u het op een juiste manier gebruikt en uw tapijt niet juist verder ruïneert.

4.Neem de tijd
De meeste middelen die zijn gemaakt voor de reiniging van uw tapijt hebben wat tijd nodig om in te trekken en zo hun werk te doen, dus is het zaak dat u zorgt dat u voldoende tijd vrij heeft om hierop te wachten. Zorg ook dat de mensen waar u mee samen woont ingelicht zijn over de reiniging, zodat zij niet plotseling over de plek van de vlek heen lopen.

5.Probeer het eerst
Onafhankelijk van het reinigingsproduct dat u kiest is het van belang dat u het middel eerst test op een plek die niet dagelijks te zien is, zo komt u erachter of het eventueel de kleur van de stof zal vervagen of zelfs beschadigingen kan aanbrengen.

Doe het zelf: schoonmaakmiddelen voor uw tapijt

Voor de reiniging van uw tapijt kunt u gaan voor producten uit de winkel, maar u kunt ook gemakkelijk zelf middelen maken van producten die u veelal al in huis heeft en deze gebruiken om vlekken uit uw kleed te krijgen. Deze huisgemaakte schoonmaakmiddelen zijn naast hun gemak en lage kosten ook vrij van chemicaliën, wat betekent dat ze de natuur niet aan zullen tasten.

Zout

Om vlekken van rode wijn te verwijderen uit het tapijt wordt zout het vaakst gebruikt. Om dit te doen kunt u het zout op de vlek strooien en dit vervolgens even de tijd geven om in te trekken, wanneer de kleur van het zout rood wordt kunt u het weg deppen met een vochtige, schone doek, blijft dit gehele proces opnieuw doorgaan tot de vlek volledig weg is. Ook hierbij is het van belang dat u van de rand van de vlek naar binnen toe werkt, als u dit niet doet kan de vlek gaan spreiden en vergroot het probleem zich alleen maar. Wanneer u er later bij bent en de vlek van rode wijn al is opgedroogd kunt u, in plaats van de zout-methode, witte wijn en water mengen en dit vervolgens op de plek verspreiden, in laten trekken en weg deppen.

Bakpoeder

Bakpoeder wordt niet alleen gebruikt voor het reinigen van allerhande vlekken en andere vuiligheid, maar ook om nare geuren te onttrekken van de stof. Deze reiniging doet u door het poeder op de plek die gereinigd dient te worden te strooien en hier vervolgens langzaam heet water overheen te gieten, geef dit een goed aantal uren de tijd om in te trekken en de reiniging plaats te laten vinden en dep de substantie vervolgens op. Als er wel verschil is te zien in de vlek, maar deze is nog niet helemaal weg, kunt u dit proces een aantal keer blijven herhalen totdat de vlek volledig uit het tapijt is getrokken.

Citroensap

Voor de reiniging van veel vlekken kan een aantal druppels citroensap wonderen doen, mocht de vlek echter echt hardnekkig zijn, dan raden wij u aan een mengsel te maken van water, citroensap en wasmiddel (gelijke hoeveelheden van alle substanties gebruiken). Let wel dat citroensap door zijn zuur, vergelijkbaar met azijn, blekend kan werken, waardoor het alleen aangeraden wordt dit op witte kleden te gebruiken.

Scheerschuim

Scheerschuim is in veel gevallen te gebruiken in plaats van de tapijtshampoo of mousse waar wij eerder over spraken. Wel is het zaak dat u eerst controleert of het schuim niet is gekleurd en er geen menthol in zit. De reiniging doet u door scheerschuim op een vlek te spuiten en dit vervolgens wat tijd te geven om in te trekken (zeg zo’n 20 minuten), hierna kunt u met een zachte spons het schuim in de vlek wrijven om zo dieper te reinigen, als laatste dept u voorzichtig het schuim op met een schone, natte hand- of theedoek.

Stoomreiniger

De eerder genoemde middelen die u zelf kunt samenstellen werken veelal erg goed op vlekken, maar wanneer u uw gehele tapijt wilt reinigen is dit geen doen, hierdoor is het aanschaffen van een stoomreiniger een slim idee. Het is een investering in de levensduur van uw tapijt, maar een die het waard is als u veel om het kleed geeft. Met de stoomreiniger kunt volledig zelf uw tapijten reinigen, hoe vaak en hoe veel u dit nodig vindt. Aangeraden wordt om uw kleed zeker eens in de zes maanden een goede reinigingsbeurt te geven, maar dit kunt u regelmatiger doen wanneer u huisdieren in huis heeft of simpelweg een gezin heeft dat wat meer rommel maakt. Met de gemiddelde stoomreiniger kunt u een aantal jaar doen, waardoor u vaak voordeliger uit bent dan wanneer u iedere keer een professioneel bedrijf moet inhuren om uw tapijten te reinigen.

Bankstel reinigen
Tapijt reinigen
Trap reinigen
Eetkamerstoelen reinigen
Fauteuil reinigen
Restaurantstoelen reinigen
Bureaustoelen reinigen
Autostoelen reinigen
:
:

15% korting

op alle
banken en trappen

Laat uw bank of trap reinigen