Leder reinigen: leder en spijkerbroeken

Wanneer uw oog valt op een wit leder bankstel zal u vast denken dat dit gauw vies wordt, waarop de gemiddelde verkoper u zal vertellen dat leder zo schoon te maken is. Wat hierbij niet wordt verteld is dat kleuren van spijkerbroeken en andere gekleurde stoffen in het leder kunnen trekken en hierdoor een waas achterlaten, zelfs wanneer de bank wordt schoongemaakt.

Waarom is spijkerstof zo schadelijk op wit leder?

Leder van iedere kleur neemt de kleurstoffen van buitenaf op in de poriën, bij donkere ledersoorten is dit niet goed te zien. Zelfs bij lichtere soorten, zoals groen leder, is het residu van spijkerstof niet te zien, omdat de kleur zich mengt met de kleur van het leder, hierdoor wordt het donkerblauw gemengd met het groen, waardoor het soms een lichte tint donkerder wordt – dit is veelal niet te herkennen als vervuiling.

Op lichtere kleuren leder is dit effect beter te herkennen. Bij zwarte bankstellen overheerst de zwarte kleur, waardoor het erg lang duurt voor er een blauw-grijze waas te zien is door overmatig contact met spijkerstof.

Waarom is de blauw-grijze waas te zien?

Meestal wordt leder afgedekt met een coating die het leder beschermt tegen snelle vervuiling en verkleuring, de coating is niet compleet afsluitend, waardoor het leder enigszins ontvankelijk blijft voor vuil en kleurstoffen, omdat deze in het leder kunnen trekken. Wanneer vuil en kleurstoffen in het leder zijn getrokken is dit minder makkelijk te reinigen.

Leder reinigen

Om het intrekken van vuil en kleurstoffen te voorkomen is het enige dat u kunt doen het regelmatig reinigen van het leder, zelfs wanneer de bank schoon oogt. Het opnemen van het vuil is veelal niet te zien aan het leder, maar de ophoping van vuil gaat sneller dan verwacht, wat vaak pas te zien is wanneer de verkleuring ontstaat en het te laat is om actie te ondernemen.

Om te voorkomen dat wit leder vuil op kan nemen kunt u de bank laten impregneren, dit is vooral raadzaam bij Nubuck- en anilineleder. De garantie is niet 100%, maar het biedt een goede bescherming en zal het probleem op zijn minst aanzienlijk uitstellen.

Vervuiling en verkleuring: de oplossing

Wanneer u vlekken begint te zien in uw bankstel kunt u contact opnemen met een leder specialist, het liefst zo snel mogelijk na het opmerken van het probleem. Wanneer u er snel bij bent zit de kleurstof nog in de toplaag van het leder, deze laag kan worden verwijderd en een nieuwe toplaag kan worden aangebracht door de lederspecialist. Wanneer het te laat is voor dit proces zal de bank opnieuw gekleurd moeten worden.

Reinigen van het leder is een klus die het beste uitbesteed kan worden, gezien de kans dat uw bank gered kan worden door een lederspecialist groter is dan wanneer u dit zelf probeert te doen. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een reinigingsmachine kan het leder in vele gevallen nog volledig gered worden.

Bankstel reinigen
Tapijt reinigen
Trap reinigen
Eetkamerstoelen reinigen
Fauteuil reinigen
Restaurantstoelen reinigen
Bureaustoelen reinigen
Autostoelen reinigen
:
:

15% korting

op alle
banken en trappen

Laat uw bank of trap reinigen