Leder soorten

Leder dat wordt gebruikt voor het bekleden van meubels is voornamelijk runderleder, door de verscheidene processen voor afwerking bestaan er allerhande soorten leder. Voor 1 soort leder kunnen meerdere benamingen bestaan, door deze handelsnamen kan het voor een consument ingewikkeld zijn om ledersoorten bij concurrenten te vergelijken. Hier worden de 7 verschillende basissoorten leder uitgelegd, deze kunnen, afhankelijk van de afwerking, onderverdeeld worden in allerhande kwaliteiten.

Het gebruik van runderleder

Gemiddeld 70% van alle leder dat wordt gebruikt voor het bekleden van meubels is runderleder, dit komt voornamelijk omdat huid van de koe tussen de 4 en 6 vierkante meter is in grootte, hierdoor is het gemakkelijker in de verwerking voor zitmeubels.

Splitleder voor goedkopere productie van meubels

Koeienhuiden worden veelal in twee lagen verdeeld, de onderste laag hiervan wordt ook wel splitleder genoemd. Splitleder wordt voornamelijk gebruikt voor schoenen, handschoenen of riemen. Het is ook vaak te vinden op de achterkant van goedkopere bankstellen, dit komt doordat splitleder voordeliger te verkrijgen is dan nerfleder.

Nappa: leder van mooie kwaliteit

Nappa leder is meubelleder van goede kwaliteit, dit is gemaakt van het nerfleder afkomstig van de koeienhuid. Deze huiden zijn veelal chroom gelooid en intens geverfd.

Kalfsleder: niet altijd van het kalf

Leder afkomstig van een kalvenhuid is meestal te klein in formaat om te gebruiken voor een bankstel. Veel voorkomend is dat kleine koeienhuiden uit ontwikkelingslanden op de markt worden gebracht onder de naam van kalfsleder.

Nubuck: kwetsbaar leder

Na het looien van de huid worden de mooiste nerfhuiden aan de toplaag wat opgeschuurd, hierdoor ontstaat er een zachte en kwetsbare soort meubelleder. Nubuck leder is mooi om te zien, maar haast onmogelijk om schoon te houden.

Suede: niet ideaal voor meubels

Om suède leder te maken wordt de vleeskant van de huid opgeruwd, het effect hiervan is ruwer dan bij Nubuck leder, maar de kwetsbaarheid ervan is gelijk. Suede is goed voor schoenen en kleding, maar niet juist voor het bekleden van meubels.

Schapenleder: sneller beschadigd

Schapenleder is dunner dan koeienleder, de vezelstructuur hiervan is ook wat losser, hierdoor beschadigt het gemakkelijker. Schapenleder wordt altijd aniline gelooid, hierdoor verkleurt het sneller, regelmatig onderhouden met Old Saddle Wax is dan ook erg aangeraden om de staat optimaal te houden. Schapenhuiden zijn over het algemeen te klein om gebruikt te worden voor meubels, de wat grotere huiden worden gebruikt voor fauteuils en kleinere bankstellen.

Bankstel reinigen
Tapijt reinigen
Trap reinigen
Eetkamerstoelen reinigen
Fauteuil reinigen
Restaurantstoelen reinigen
Bureaustoelen reinigen
Autostoelen reinigen
:
:

15% korting

op alle
banken en trappen

Laat uw bank of trap reinigen