Leder

Herkomst van leder

De huiden waar leder voor bankstellen van wordt gemaakt is meestal afkomstig van runden, deze huiden zijn niet afkomstig uit Nederland, maar wereldwijd.

Wanneer een rund is geslacht wordt de huid zorgvuldig gereinigd, waarbij met een schraapmachine het vet, vlees en de vliezen uit de binnenkant worden gehaald. Hierna wordt de huid opgeslagen in een koelcel en is het klaar voor de verkoop aan leerlooiers en handelaren.

De leerlooiers en handelaren kopen de huiden ruw op zodat deze verder verkocht kunnen worden. De toplaag van de huid wordt ontdaan van haar en deze kant wordt veelal ook gebruikt als de bovenzijde van het eindproduct.

Huiden worden op kwaliteit geselecteerd, waarbij de mooiste huiden gebruikt worden voor anilineleder.

Huiden zijn tussen de 4 en 6 millimeter dik en worden vaak in twee of drie delen gesplitst. Stukken die het meest geschikt zijn voor meubels zijn niet dunner dan 0,7 millimeter. De onderste lagen van de huid worden splitleder genoemd en deze worden voornamelijk verkocht als afgedekt leder voor de bekleding van goedkope bankstellen.

Echt Bycast leder wordt gemaakt van splitleder dat is voorzien van een dunne kunststoflaag.

Vaak wordt er gesproken van doorgekleurd leder, maar dit is veelal vals, zeker wanneer het dikker is dan 1 millimeter, gezien het middelste deel vaak licht van kleur blijft.

Leder valt de verdelen in 4 categorieen:

Anilineleder
Semi-anilineleder
Gepigmenteerd leder
Nubuck leder

Aniline leder

Alleen de allermooiste huiden worden gebruikt voor aniline leder, dit betekent dat de huiden zo ver mogelijk vrij zijn van schuurplekken, insectenbeten, littekens, wonden door prikkeldraad en andere oneffenheden. Zo’n 10% van alle huiden zijn goed genoeg om anilineleder te worden, waardoor deze soort kostbaarder is dan de andere ledersoorten.

Semi-aniline leder

Deze soort is de beste keuze voor dagelijks gebruik, gezien het niet gemakkelijk verkleurt, niet snel vuil opneemt en gemakkelijk is in onderhoud. De oorzaak hiervan is de transparante beschermlaag die aangebracht wordt, hierdoor is de open structuur afgesloten en kan er nagenoeg geen vocht in het leder trekken.

Gepigmenteerd leder

Voor gepigmenteerd leder worden meestal de huiden van mindere kwaliteit gebruikt, dus de huiden die meer schade hebben door natuurlijke invloeden. De huiden worden voorzien van printstructuren waardoor mogelijke oneffenheden zo veel mogelijk worden gecamoufleerd. De huiden worden ook veelal voorzien van een laag verf, waardoor de oneffenheden haast niet te bespeuren zijn.

Nubuck leder

Dit is anilineleder waarvan de vachtkant van de huid wordt opgeschuurd, hierdoor ontstaat er leder met een mooie uitstraling. Ondanks de pracht van nubuck leder wordt dit wel sneller vies en verkleurt het gemakkelijker, hierdoor is impregneren van het leder een aanrader, hoewel dit niet altijd betekent dat er geen vlekken in zullen ontstaan.

Bankstel reinigen
Tapijt reinigen
Trap reinigen
Eetkamerstoelen reinigen
Fauteuil reinigen
Restaurantstoelen reinigen
Bureaustoelen reinigen
Autostoelen reinigen
:
:

15% korting

op alle
banken en trappen

Laat uw bank of trap reinigen