Lederen bankstellen: de levensduur

De kwaliteit van het gebruikte leder is een grote factor in de levensduur van een bankstel, zo kan een goedkopere versie het drie jaar volhouden, waar een bank waarin meer is geïnvesteerd zo’n 30 jaar mee kan. Naast de kwaliteit van het leder zijn er verschillende factoren die de levensduur kunnen verkorten, namelijk: onderhoud, luchtvochtigheid, huisdieren, kinderen, zonlicht en warmte.

Slijtage van de gevoelige delen

De zittingen en armleuningen van een bankstel zijn de delen die het snelst slijten, bij fauteuils met hoge runleuningen die het hoofd ondersteunen zullen de rugleuningen ook sneller van slijtage zijn voorzien.

Slijtage op de zitting

Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het verlies van densiteit in de vullingen van de zitting. Wanneer de zitting zachter wordt ontstaat er meer plooivorming, hierdoor komt er craquelé tevoorschijn en zal het leder gaan schrijnen in zijn plooien. De oorzaak van het zachter worden is veelal de uitrekking van de ondervering van het bankstel, vooral als de singelbanden die zijn gebruikt een te groot rekkingspercentage hebben.

Tegenwoordig wordt er ook veelal los vulmateriaal gebruikt in lederen zitkussens, waardoor plooivorming sneller ontstaat en slijtage sneller aan de orde zal zijn, zeker bij zitkussens met vaste kern.

Slijtage op de armleuningen

Plooivorming is minder snel de oorzaak van slijtage op de armleuningen, het leder hierop wordt eerder aangetast door transpiratievocht, voornamelijk op de voorste deel dat veel in aanraking komt met de handen. Transpiratievocht zit vol zouten en zuren, afhankelijk van voeding en medicatie kan dit ervoor zorgen dat er kale plekken ontstaan in het leder, waardoor het in de loop der tijd week kan worden en er scheurtjes ontstaan.

Slijtage op de rugleuningen

Na veel gebruik kan er vaak gezien worden waar op de bank het hoofd vaak wordt gerust, dit wordt grauw en vettig, zeker wanneer een persoon veel haarlak of gel gebruikt.

Leder onderhoud

Zorg dat er altijd de juiste onderhoudsproducten worden gebruikt voor het leder van uw meubel, de producten die zijn gemaakt om jassen of schoenen mee te poetsen zijn niet ideaal voor uw bankstel.
Zorg dat u voor het onderhoudsproces altijd eerst het eerder aangebrachte ledervet met ledercleaner verwijdert.

Zonlicht

Zonlicht zorgt voor verkleuring in het leder van uw meubels, wanneer u goede zonwering heeft kunt u dit voor een deel voorkomen.

Luchtvochtigheid

Centrale verwarmingen zorgen voor droge atmosferen in woningen, zorg hierdoor altijd dat uw woning goed is geventileerd en dat er waterbakjes aan uw verwarming hangen, zo is de omgeving geschikter voor het leder van uw meubels en zullen deze langer meegaan.

Kinderen

Kinderen mogen veelal niet springen op de bank, niet liggen, niet op de armleuningen zitten, maar vaak zijn kinderen niet de boosdoeners als het aankomt op de slijtage van de meubels. Gezien kinderen een goed aantal kilo’s lichter zijn dan volwassenen hebben zij minder impact op de slijtage van de vulling en ondervering van het bankstel. Ook schoenen op de bank zijn minder van invloed op de slijtage dan dagelijkse schuring met spijkerbroeken.

Huisdieren

Huisdieren die op uw bankstel liggen zorgen veelal dat het leder vettig wordt, vergelijkbaar met natte kartonnen dozen, in de loop der tijd is de kans dat het leder op deze plekken gaat scheuren groter. Katten zijn niet vaak boosdoeners, maar konijnen zijn dit wel, wij zien hier zelf vaak bankstellen die beschadigd zijn door knagende konijnen.

Warmte

Bankstellen die recht in de zon of dicht bij de verwarming staan kunnen sneller uitdrogen, waardoor er kleine scheurtjes ontstaan in het leder. Voorkomen is hierbij de meest effectieve remedie, wanneer dit geen optie is kunt u het leder regelmatig invetten om de schade zo lang mogelijk uit te stellen.

Tip: voorkom plooivorming

Wanneer het leder dubbel gelegd kan worden is het tijd om ernaar te laten kijken, vaak is hierbij nieuwe vulling nodig, of zal het leder opnieuw opgespannen moeten worden.
Regelmatig onderhoud is bij een lederen bankstel van hetzelfde belang als bij een auto, zo is het zaak iedere vijf jaar de vulling te laten vervangen en de ondervering na te laten kijken. Vulling van fabrieken gaan gemiddeld zo’n vijf jaar mee.

Bankstel reinigen
Tapijt reinigen
Trap reinigen
Eetkamerstoelen reinigen
Fauteuil reinigen
Restaurantstoelen reinigen
Bureaustoelen reinigen
Autostoelen reinigen
:
:

15% korting

op alle
banken en trappen

Laat uw bank of trap reinigen