Ledersoorten

Full-grain:
Dit is de volledige huid, welke niet is gesplitst in de top-grain- en splitlaag. De bovenlaag van dit leder wordt niet gepolijst of geschuurd om natuurlijke oneffenheden te verwijderen (wat wel het geval is bij top-grain en gecorrigeerd leder). Het is een dik en stug soort leder dat vrijwel nooit wordt gebruikt voor de bekleding van meubels.

Top-grain:
Dit is de bovenste laag van de huid (ook wel de opperhuid genoemd), welke is gesplitst van de onderste laag (splitlaag). Dit leder kan gemakkelijk worden toegepast voor allerhande doeleinden en is goed geschikt voor meubels. Het oppervlak van top-grain leder wordt soms gepolijst of licht geschuurd om oneffenheden te verwijderen. Het is een dikkere ledersoort (1.3 tot 1.6 millimeter in dikte) en wordt aangetroffen op zitmeubelen van hogere kwaliteit.

Gecorrigeerde grain:
De opperhuid is geschuurd met een machine of gecorrigeerd door het gebruik van een kunstmatige korrel onder de oppervlakte, waardoor oneffenheden niet langer opvallen en de gehele huid geschikt is voor gebruik. Dit leder wordt veelal gebruikt voor gedekverfde en gepigmenteerde kwaliteit en is tussen de 0.9 en 1.1 millimeter in dikte.

Split leder:
Dit is de gespleten, vezelachtige onderzijde van de huid. Het wrijven is minder intensief gedaan op de grovere vezel dan bij het bindweefsel van de bovenliggende laag, waardoor het leder ruwer, zwakker en van lagere kwaliteit is. Split leder wordt verkocht als echt leder, maar is niet geschikt voor zitmeubels.

Leder kwaliteit.

De kwaliteiten van leder zijn te onderscheiden op deze afwerkingen en effecten:

Vol-aniline leder
Semi-aniline leder
Gedekverfd leder
Nubuck leder
Nappa leder
Wax / Olie leder
Pull-Up leder
Split leder
Pilotenleder
Microleder
PU-leder, PVC leder, artificial leder, ookwel Skai leder (imitatie)

Vol-aniline leder

Uitsluitend behandeld met een vat verving, aniline leder is de meest natuurlijke vorm van leder, waardoor het een mooi uiterlijk heeft en alleen is gemaakt van huiden van de beste kwaliteit. Het gevoel van het leder is zacht, behaaglijk en soepel, de natuurlijke littekens en pigmenten in de huid zijn zichtbaar en niet te vermijden. Vol-aniline leder is hoger in prijs gezien de oneffenheden die nadrukkelijk aanwezig zijn moeten worden verwijderd en deze huiden lager zijn in rendement. Direct zonlicht dient te worden vermeden, gezien dit het leder uitdroogt en verkleurt, ook moet het goed worden beschermd tegen vetten van huid en haar, vuil, cosmetica en transpiratievocht. De ledersoorten die hiervoor worden gebruikt zijn full-grain en top-grain.

Semi-aniline leder

Dit type aniline leder, gemaakt van de meest mooie huiden, krijgt een licht gepigmenteerde beschermlaag (ofwel: een dunne laklaag) tijdens de bewerking, deze voorkomt zo ver mogelijk dat vuil in de huid kan dringen waardoor de huid beter bestand is tegen invloeden van buiten. Semi-aniline leder is duurzamer, gemakkelijker in onderhoud en praktischer in gebruik dan de vol-aniline soort. Het staat dicht bij de natuurlijke staat van de huid, wat te zien is aan bijvoorbeeld de gaatjes van de haarimplant. Direct zonlicht kan beter vermeden worden voor meubels van semi-aniline leder, gezien dit uitdroging en verkleuring kan veroorzaken. De ledersoorten die hiervoor worden gebruikt zijn full-grain en top-grain.

Gedekverfd leder

Dit type is het meest voorkomend en de goedkoopste variant echt leder, het is voorzien van een gedekverfde, gepigmenteerde finish laag die niet transparant is. De natuurlijke oneffenheden van de huid zijn niet langer zichtbaar in dit type leder. Door de beschermlaag is gedekverfd leder zeer praktisch in gebruik, gezien het niet snel vlekt, maar ook hierbij geldt dat direct zonlicht het beste wordt vermeden. De ledersoort die hiervoor wordt gebruikt is gecorrigeerde grain, dit is de meest voorkomende en goedkoopste soort echt leder.

Nubuck leder

Gelijk aan vol-aniline leder, is deze ledersoort de meest natuurlijke vorm van de huid, het enige verschil is dat de toplaag bij Nubuck leder geschuurd is (verwar dit niet met suède). Dit type leder is nerfleder dat fijn geschuurd is aan de bovenzijde van de huid. Ook voor dit type worden alleen de beste huiden gebruikt, maar dat neemt niet weg dat er soms nog doornschrammen, nekrimpels, insectenbeten, grove porien, hoornstoten of de nekstructuur te zien is in het leer. Pas goed op met vet, vocht, vuil, transpiratievocht en hoofdvet op dit leder, gezien het hierdoor schade op kan lopen. Direct zonlicht dient te worden vermeden, want dit kan uitdroging en verkleuring veroorzaken.

Nappaleder

Afkomstig van lams- of schapenhuiden is nappaleder een gedekte en doorgeverfde ledersoort dat bekend staat om zijn duurzaamheid en zachte gevoel. De techniek voor nappaleder komt oorspronkelijk uit de Amerikaanse plaats Napa (in Californie), hierbij werden de huiden gelooid, vergelijkbaar met gambir, en vervolgens met chroom behandeld, zonder verdere beschermlaag. Schapenhuiden zijn van nature droger en stugger en worden voor de afwerking volgens traditie ingewreven met waterbeits dat veelal een bruine kleur had, waarna er meestal een laag was wordt aangebracht. Het schapenleder vertoont een “wolkeneffect,” wat een bepaald soort licht-donker effect is. De huiden zijn over het algemeen vrij klein, waardoor kleurverschillen in 1 stuk leder haast niet te vermijden zijn. Door de structuur van het leder kan er in het begin craquele (kleine scheurtjes) gezien worden, dit draagt alleen maar bij aan de charme van het leder en zorgt voor een meer antieke uitstraling.

Wax / Olie leder

Hiervoor wordt meestal vol-aniline leder gebruikt, wat wordt behandeld met plantaardige oliën die de ondergrond donkerder maken van kleur wanneer dit door en door is geverfd met aniline-pigmenten. In de laatste fase van verwerking wordt er in de looierij over de nerf van het leder gewalst met hete was of olie. Doordat er vol-aniline leder is gebruikt bestaat de kans dat het leder na verloop van tijd lichter wordt van kleur, ook wel bekend als het pull-up effect. Wanneer het leder tweemaal per jaar een behandeling met dunne was krijgt is het mogelijk het leder terug te krijgen in de oorspronkelijke kleur. Er is kans dat de kleur iets afgeeft wanneer de was wordt aangebracht, dit is normaal en niets om u zorgen om te maken. Als camouflage voor kleine beschadigingen in dit leer kan een hittebron (zoals een föhn) worden gebruikt, hierdoor gaat de kleur zich weer enigszins herstellen. Het is niet aan te raden dit soort leder intensief te reinigen, gezien dat de was of olie kan aantasten, een lichte reiniging is geen probleem.

Pull Up leder

Niet rechtstreeks te relateren aan een type leder, maar eerder aan de uitstraling hiervan, Pull Up leder is een bepaalde kleurnuance die in het leder ontstaat wanneer het onder spanning wordt gezet (pull = trekken). Door de spanning verlicht het leder zich enigszins. Wanneer het is afgewerkt met polyurethaan (ook wel PU) folie- of laklaag mag Pull Up leder eigenlijk niet langer leder genoemd worden. Er bestaan varianten waarbij gerecyclede gemalen ledervezels op een (linnen) doek aan beide zijden worden aangebracht door middel van verlijming, waarna de topzijde wordt voorzien van een polyurethaan laklaag, dit wordt ook wel Bycast genoemd. Op de markt zijn ook types te vinden waarbij er op gepigmenteerd (split-)leder een folielaag wordt gedrukt met het Pull Up effect. De laatste variant mag absoluut geen leder genoemd worden, gezien dit een 100% kunstleder is (van PVC) met een polyurethaan laag er overheen. Bij ieder genoemd type kan een hittebron een oplossing zijn voor minimale beschadigingen aan de oppervlakte.

Splitleder

Splitleder is de onderlaag van de huid die is gespleten van het geheel, welke wordt voorzien van een dekkende verflaag omdat dit geen nerftekeningen of verdere markeringen toont, hierna wordt het leder kunstmatig geprint. Het type heeft een grovere vezel en een structuur die anders is dan die van de opperhuid, gezien dit minder is gewreven is splitleder zwakker dan andere types leder, hierom dient u erop te letten dat u geen meubels aanschaft waarbij splitleder is gebruikt voor het zitvlak. Splitleder wordt ook veelal gebruikt voor suede.

Pilotenleder

Dit is in feite een semi-aniline of gedekverfde kwaliteit leder die later is doorgeschuurd, waardoor het een ruw of veloursachtig en robuust uiterlijk heeft. De bescherming van dit type leder is van nature hoger dan bij Nubuckleder, maar het is wel van belang dat de gegeven beschermlaag intact gehouden wordt zonder dat de uitstraling van het leder hieronder lijdt.

Microleder

Hierbij wordt een microvezel doek (dit is polyester stof) op de huid verlijmd, waardoor het onderhouden dient te worden als textiel. Wanneer leder van lage kwaliteit is wordt het door de toevoeging van het microvezel toch bruikbaar voor verscheidene doeleinden. Microleder is nog vrij nieuw op de markt en wordt voornamelijk in Aziatische landen geproduceerd, daar worden er dan ook veel zitmeubelen mee gestoffeerd.

PU-leder, PVC leder, artificial leder

Door middel van PVC of polyurethaan laklagen op een gronddoek wordt deze soort imitatieleder gemaakt. Dit is veelal goedkoper dan echt leder en het is gemakkelijker te onderhouden, maar wel minder duurzaam dan echt leder en na verloop van tijd zal het uiterlijk veel minder aantrekkelijk worden. Voor het verlagen van de prijzen voor zitmeubels worden vaak de armleuningen voorzien van echt leder en de zitvlakken, runleuningen, buiten- en achterpanden van dit soort leder voorzien, waardoor de verkoper kan zeggen dat het meubel is gemaakt van echt leder. Wees raadzaam voor de stiknaden tussen het echte en imitatieleder, wanneer dit niet goed is gedaan ontstaan hier vaak klachten en schade.

Skai leder

Dit wordt veelal genoemd bij zitmeubels voor een aantrekkelijke prijs, maar is meestal een imitatieleder zoals hierboven beschreven. Skaileder is de merknaam van hoogwaardig imitatieleder van goede kwaliteit, welke duurder en duurzamer zijn dan de andere soorten imitatieleder. Skaileder wordt voornamelijk gebruikt bij het bekleden van het interieur van auto’s.

Opmerkingen en tips

Gebruik nooit oplosmiddelen, schoenencreme, vlekkenwater of terpentine op leder.

Zorg voor directe behandeling op gemaakte vlekken.

Gebruik een zachte doek en speciale lederen zeem alleen voor het reinigen van uw lederen meubels, hierdoor kunnen eerder gebruikte reinigingsmiddelen niet langer het onderhoud van uw lederen meubels dwarsbomen.

Voor dagelijks onderhoud dient een droge doek gebruikt te worden, stof hiermee het leder regelmatig af. Reinig en voed leder twee tot vier maal per jaar met het juiste product, zo garandeert u de soepelheid van het leder. Probeer de reinigingsmiddelen altijd eerst uit op een onopvallende plek en vermijd hard wrijven ten alle tijden.

Vetaanslag ontstaat op de plekken die vaak in aanraking komen met handen of het hoofd, waardoor deze meer zorg vragen in het onderhoud.

Vlekken zijn veelal aan te pakken met een lichtvochtige zachte doek, droog dit na met een doek die niet pluist.

Banden van polshorloges en armbanden kunnen het leder eerder doen slijten op de armleuningen.

Zakken die zijn gevuld met portemonnees of sleutelbossen verhogen de slijtage aan de kussens van uw bankstel.

Spijkerstof is een grote boosdoener als het aankomt op de slijtage van lederen meubels.

Zand zorgt voor snelle beschadiging doordat dit erg scherp is.

Direct zonlicht dient vermeden te worden, gezien dit zorgt voor het week maken van gedekverfd leder, waardoor barsten ontstaan in de laklaag.

Nagels en tanden van huisdieren zorgen voor snellere schade aan leder.

Leder is gevoelig voor chemicalien, wees hierdoor voorzichtig met nagellak, haarlak en Velpon, gezien hier aceton in zit, wat onherstelbare schade aanricht.

Zorg voor luchtvochtigheid van 40% tot 60%.

Onderhoud van leder

Reinigen wordt het beste gedaan met een vochtige katoenen doek of leerzeem, van een te grote hoeveelheid water wordt het leder stug, dus pas hier goed mee op. Wanneer u vlekken aantreft kunt u een natuurlijke zeep gebruiken.

Wrijf uit met een droge, schone doek

Als u gebruik maakt van glycerinezeep (niet natuurlijk) dient het leder ingevet te worden, anders droogt het uit wat zorgt voor scheuren. Glycerine zorgt voor de onttrekking van vocht uit het leder, dus vet het goed in met leervet of leerolie, gebruik alleen niet te veel, anders wordt het leder poreus. Het aantal onderhoudsbeurten is afhankelijk van de intensiteit in gebruik van het leder.

Wanneer het leder wit uitslaat kan dit twee oorzaken hebben: het leder wordt te vochtig, of het leder is droog waardoor looistoffen eruit komen.
Het eerste probleem valt verholpen te worden door het leder in een droge kamer met goede ventilatie te bewaren. Het tweede probleem valt te verhelpen door het leder goed te voeden met olie of vet dat hiervoor is ontwikkeld.

Wees oplettend: leder van fauteuils met garantie van 5 jaar dient niet ingevet of geolied te worden. Zorg voor het juiste onderhoud van uw lederen meubels en houd ze zo lang mogelijk sterk en mooi, zo geniet u er het langst van.

Bankstel reinigen
Tapijt reinigen
Trap reinigen
Eetkamerstoelen reinigen
Fauteuil reinigen
Restaurantstoelen reinigen
Bureaustoelen reinigen
Autostoelen reinigen
:
:

15% korting

op alle
banken en trappen

Laat uw bank of trap reinigen