Meubels: tips, onderhoud en eigenschappen

Stoffen

De vering en vulling

Wanneer een meubel nieuw is, is de stoffering hiervan nog niet zo zeer doorleefd als wanneer het meubel enkele jaren oud is. Om het zitcomfort van een meubel optimaal te hebben dient de vulling zo’n 20 procent prijs te geven in zijn hardheid, dit kan echter verschillen per soort vulling. Harde kussenvullingen worden door de loop der tijd zachter en de stof hiervan zal wat uitrekken, waardoor er plooien in kunnen ontstaan, dit is echter onderdeel van de stof en niets zorgelijks.

Advies voor onderhoud

Zonlicht:
Door zonlicht kan stof gaan verkleuren, hierdoor is het aan te raden uw meubels zo min mogelijk in direct zonlicht te plaatsen, zo houdt u deze zo lang mogelijk mooi.

Plooivorming:
Wanneer een meubel veel wordt gebruikt rekt de stof hiervan uit en kunnen er plooien in ontstaan, de mate hiervan is afhankelijk van de soort stof. De rek ontstaat voornamelijk in de zittingen, rugleuningen en armsteunen, let wel dat dit onderdeel is van het gebruik van stof en het niet iets is om u zorgen om te maken.

Uiterlijk:
Zitmeubels worden vaak voorzien van kussens die gevuld zijn met vlokken, veren of watten, deze soort kussens dienen geregeld opgeschud te worden om ze zo lang mogelijk goed te houden. Wanneer u dit niet voldoende doet zal de vulling gaan inzakken, wat een effect is dat niet terug te draaien is. Zitplaatsen waarop veel gezeten wordt zullen zachter aanvoelen dan de plekken waar minder gebruik van wordt gemaakt.

Pilling:
Wanneer er wordt bewogen op de stof zullen de losse vezels hierop gaan klitten, dit wordt ook wel pilling genoemd. Naarmate de stof ouder wordt al de pilling niet meer plaatsvinden, maar in het begin kan dit erg irritant zijn. Pilling kan worden verholpen door een textieltondeuse of pluizenkam te gebruiken. Alleen uitstekende en overbodige vezels zullen gaan pillen.

Slijtage vindt altijd plaats:
Er bestaan geen meubelstoffen die niet slijten, de enige factor die van belang is bij de mate van de slijtage van de stof is hoe intensief het gedeelte van een meubel wordt gebruikt.

Onderhoud

Preventie is de voornaamste vorm van onderhoud van meubels, zo is het zaak dat ze zo goed mogelijk uit direct zonlicht worden gehouden en ze niet dicht bij een hittebron te zetten. Voor wekelijks onderhoud is het aangeraden een stofverwijdering te doen, hierdoor zal de kleur in de stof van uw meubel verminderd vervagen en het meubel te stofzuigen, let wel dat u dit met de vleug van de stof mee doet, anders kan deze beschadigen. Los pluis kan met een vochtige zeem worden verwijderd. Zorg dat u geen scherpe voorwerpen, zoals de ‘spijkers’ in uw jeans, gespen of de nagels van uw huisdieren, in contact brengt met de stof, gezien deze ook kunnen zorgen voor beschadiging. Als u vuil wilt verwijderen dient dit gedaan te worden met een onderhoudsmiddel dat geschikt is voor de stof van uw meubel, laat u hierin dan ook vooral adviseren door de verkoper.

Algemene informatie over bekledingsstoffen

De stoffen die worden gebruikt voor zitmeubels zijn vaak afkomstig van natuurlijke materialen, maar ook stoffen gemaakt van kunstvezel zijn te vinden op de markt.

Synthetisch

Het grootste deel van de stoffen die worden gebruikt voor bekleding zijn gemaakt van synthetische vezels die op verschillende manieren zijn samengesteld, voorbeelden hiervan zijn polyester, acryl, polypropyleen en polyamide. Deze stoffen zijn uiterst geschikt voor meubels omdat vuil en vocht er niet goed door wordt opgenomen en ze minder snel verkleuren dan natuurlijke stoffen.

Dierlijk materiaal

Van de dierlijke meubelstoffen zijn de meest gebruikte scheerwol en gewoon wol. Scheerwol is alleen afkomstig van de vacht van het schaap, andere soorten wol mag dan ook absoluut geen scheerwol genoemd worden.

Plantaardig materiaal

Wanneer bepaalde delen van bomen en planten zijn bewerkt kunnen deze worden gebruikt om textielvezels te vervaardigen, zo wordt hiervan bijvoorbeeld linnen en katoen gemaakt, welke geregeld worden gebruikt voor de bekleding van meubels. Deze materialen hebben een beperkte hoeveelheid kleurechtheid.

Stoffen

Viscose, katoen, linnen: platweefsels

Stoffen die gebrekkig zijn aan een pool, in combinatie met garens, worden ook wel platweefsels genoemd. Platweefsels worden vaak gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld katoen, viscose, wol en linnen. Er wordt een kleinere hoeveelheid vuil aangetrokken door viscose, katoen en linnen, maar wel zijn deze gevoelig voor zonlicht, waardoor ze kunnen gaan verkleuren.

Cretonne

Dit is een stof die is gemaakt van katoen en veelal wordt gebruikt om grotere patronen op te drukken, helaas is cretonne wel kwetsbaar als het aankomt op vuil en vet, hoewel hiervoor veelal een behandeling die vuil werend werkt wordt gegeven in de fabriek. De kleurechtheid van de stof is laag en het zal gaan verkleuren als het overmatig in contact komt met direct zonlicht.

Moncanta

Deze stof heeft een tijdloze en stilistische uitstraling, waardoor ze vaak wordt gebruikt voor een mooi designaccent en exclusief uiterlijk aan een meubel. Het exclusieve gevoel dat zo bijzonder is aan Moncanta stof komt niet alleen door de garens die hiervoor zijn gebruikt, maar daarbij door de dikkere soort draad, waardoor de stof een gemêleerd effect krijgt. De stof is geschikt voor intensieve woonruimtes en het gebruik dat past bij het gezinsleven, met een chique toon.

Chenille

Chenille is een platweefsel waarvan de poolgarens zorgen voor een rijk uiterlijk. De nieuwste van deze stof hebben gesneden polen die haast rechtop staan en hierdoor veel licht opnemen, waardoor een volle, rijke tint te zien is. Wanneer de stof wordt gebruikt, door er op te zitten bijvoorbeeld, zal dit te zien zijn door de polen die één bepaalde richting op gaan, dit wordt shading genoemd. Shading is goed te zien doordat de zijkanten van de poolgarens aan de oppervlakte komen te liggen en deze meer licht weerkaatsen dan de bovenkanten, hierdoor worden de gebruikte plekken donkerder van kleur. Dit optische effect is geen indicatie van een stof van mindere kwaliteit, gezien dit plaatsvindt bij iedere stof met gesneden pool, zo zal dit ook te zien zijn bij de Moncanta en Orbit stoffen.

Velours

Hierbij zijn een grote hoeveelheid poolpluizen (ofwel vezeluiteinden) gebonden aan het grondweefsel van de stof. Door de dichtheid en binding van het gebruikte weefsel kan de kwaliteit van Velours verschillen. Deze stof is ten alle tijden geschoren.

Bouclé

Het uiterlijk is vergelijkbaar met Chenille, Bouclé is echter op een andere manier geweven, wat zorgt dat de weerstand tegen slijtage groter is en de stof zich spoediger herstelt wanneer het geplet wordt, wel is de stof gevoeliger voor vet en vuil.

Microvezel

Het uiterlijk van Microvezel is gelijk aan dat van suede, maar heeft het gebruiksgemak van leder. Wanneer het een meer luxueuze versie van Microvezel is zal deze prettig voelen, duurzaam zijn en zal de lichtechtheid erg hoog liggen. Deze stof is geschikt voor ieder huishouden en is gemakkelijk te reinigen.

Alcantara

Dit is een variatie van Microvezel dat een duur uiterlijk heeft en waarbij slijtage minder gemakkelijk plaatsvindt, daarnaast is het gemakkelijk in onderhoud door de antistatische bewerking die op de stof is uitgeoefend.

Montara

Ook dit is een soort luxueuze Microvezel, gemaakt van 100% polyester. De openstaande vezels van de stof zijn dicht geweven waardoor het uiterlijk van de stof te vergelijken is met dat van Velours en het zo zacht is als een perzik. De zachtheid van de stof maakt het behaaglijk op een meubel, maar door een behandeling met Teflon is Montara vuil- en vochtafstotend en beschadigd het niet snel.

Montello

Door invallend licht krijgt Montello stof een schakering in haar uiterlijk, waardoor het er levendig uitziet, hierdoor heeft de stof een eigen en exclusieve uitstraling die prachtig staat op ieder soort meubel.

Monzana

Monzana is een sterke stof die geschikt is voor ieder huishouden, maar toch de designer uitstraling heeft die in Italië zo is geliefd, verkrijgbaar in allerhande kleuren maakt deze stof ieder meubel speciaal.

Vlekken op stof: tips

Vast:
Verwijder de vaste substantie gelijk met een lepel, vermijdt hierbij het drukken op de stof. Dep de restanten van de stof af met een schone theedoek of een tissue.

Vloeibaar:
Dep de substantie van de stof met een schone theedoek of een tissue, let erop dat u niet wrijft, gezien dit kan zorgen dat de substantie in de vezels van de stof trekt. Herhaal het proces zo vaak nodig, tot de substantie volledig van de stof af is, hierna kunt u de plek eventueel drogen met een föhn.

Bankstel reinigen
Tapijt reinigen
Trap reinigen
Eetkamerstoelen reinigen
Fauteuil reinigen
Restaurantstoelen reinigen
Bureaustoelen reinigen
Autostoelen reinigen
:
:

15% korting

op alle
banken en trappen

Laat uw bank of trap reinigen