Meubels met bekleding van Mohair: het onderhoud

Waar ligt de origine van Mohair?

De vacht van angorageiten wordt gebruikt om de mohair stof te ontwikkelen, deze geiten zijn de vinden in Turkije, Afrika en Texas in de Verenigde Staten. De exclusieve versie van mohair komt enkel van deze geiten. De dieren zijn vrij teer, wat ook te voelen is aan de vacht die ze afgeven, deze is namelijk erg zacht en fijn.

De kenmerken van de mohair stof

De vezel van de stof is fijn en voelt daardoor zacht en aangenaam, daarnaast heeft mohair een bepaalde glans die het zo uniek maakt, deze glans wordt lange tijd behouden, waardoor de charme van de stof van lange duur is. Tijdens het weven en spinnen van de stof kunnen er kleine klitten ontstaan, dit is mede door de eerdergenoemde aparte structuur van de vezel. Er zullen ook kleine haartjes gevonden kunnen worden in de stof die donkerder van kleur zijn en daardoor de kleurstof die er overheen is gelegd niet hebben opgenomen tijdens de kleuring. Deze oneffenheden in de uiteindelijke stof maken mohair de charmante stof die het is en dragen bij aan het unieke uiterlijk die de uiteindelijke meubels krijgen, daarnaast is hieraan ook de echtheid van de stof te herkennen, zo weet u zeker dat u waar krijgt voor uw geld.

Stofvezels kunnen worden opgedeeld in een aantal groepen, zo bevatten bepaalde groepen een minimale hoeveelheid grondstoffen die van natuurlijke oorsprong zijn. Stoffen die volledig natuurlijk zijn zijn linnen, wol, katoen, zijde en mohair.

Om meubels te bekleden is mohair een van de beste opties, zo stoot het vuil bijvoorbeeld veelal af, wat zorgt voor een gemakkelijker onderhoudsproces. De vlakken waar op gezeten wordt kan wel worden benadrukt wanneer er opgestaan is.

Het onderhouden van mohair

Wanneer u uw zitmeubels van mohair dagelijks intensief gebruikt is het van belang dat u deze goed onderhoudt om de stof zo lang mogelijk mooi te houden. Begin hiermee door wekelijks de stof te stofzuigen, zorg wel dat u hiervoor een goede kunststof mondstuk gebruikt om de schoonmaak te optimaliseren. Zorg hiernaast dat u ongeveer een keer in de maand de mohair bekleding borstelt met een kleerborstel (de zachte variant), doe dit door met de richting van de haren mee te bewegen.

Als u de stof goed op wilt frissen kunt u het schoonwrijven met een zeem die u wat vochtig heeft gemaakt, zorg wel dat de zeem enkel voor dit proces wordt gebruikt. Als u het mohair niet regelmatig onderhoudt zal de stof gaan vilten op plekken die overmatig worden gebruikt en bevuild (voornamelijk op de zitvlakken en armleuningen en op te merken door kleurveranderingen of meer glans), hierdoor zal de stoffering er niet langer mooi en gaaf uitzien, dus het is zaak dat u het onderhoud voorop stelt.

Als u deze veranderingen al in de stof hebt opgemerkt kunt u deze plekken wat meer liefde geven door een vochtige doek op de verkleuringen te leggen en deze een flinke nacht te laten liggen, of de plekken vochtig te maken met een sproeifles. Zorg dat de stof vervolgens de tijd heeft om door en door te drogen (dit zal zo’n 12 uur kosten bij de doek, 24 bij de sproeifles) en neem vervolgens de kleerborstel om de stof door te borstelen, ook hier is het zaak dit met de richting van de haren mee te doen. Zorg dat het meubel niet in gebruik wordt genomen voor deze weer helemaal droog is.

Bankstel reinigen
Tapijt reinigen
Trap reinigen
Eetkamerstoelen reinigen
Fauteuil reinigen
Restaurantstoelen reinigen
Bureaustoelen reinigen
Autostoelen reinigen
:
:

15% korting

op alle
banken en trappen

Laat uw bank of trap reinigen