Onderhouden van uw leder: tips

Leder is een uitzonderlijk natuurproduct wat duurzaam is, een bepaalde soort elegantie en stijl bezit en bovendien gemakkelijk is in onderhoud. Wanneer u de schoonheid van uw lederen meubels zo lang mogelijk wilt optimaliseren is goede onderhoud van groot belang.

Onderhoud met de juiste middelen

Wanneer u uw meubel net in huis heeft is het leer nog nieuw en voorzien van de benodigde voedingsstoffen die worden opgenomen door het natuurproduct om zijn schoonheid en kwaliteit te onderhouden. Na verloop van tijd worden deze voedingsstoffen opgenomen door het leer en dienen deze te worden aangevuld, dit is te doen met geëmulgeerde was of olie. Wanneer dit niet wordt gedaan gaat de finish laag van het leder opbreken en kan er vocht onder komen, hierdoor kunnen er stukken gaan loslaten. Een tekort aan onderhoudsmiddel is funest, maar een te grote dosis is net zo min optimaal. Wanneer er te veel onderhoudsmiddel wordt gebruikt dringt dit door de finish laag in het leer zelf, wat ervoor zorgt dat de voedingsstoffen in het onderhoudsmiddel gaan “drijven” en de finish laag niet langer gehecht is aan het leer. Een lederen meubel dient twee tot drie keer per jaar gereinigd en behandeld te worden, door de reiniging gaat het leer schraal maar schoon aanvoelen, hierna kan het onderhoudsmiddel worden aangebracht voor de voeding van het leer.

De verscheidene soorten leer

Zo’n tachtig procent van alle leer in de wereld is afkomstig van de huid van een rund. De kleuring van het leder werd in het verleden voornamelijk gedaan met aniline-kleurstoffen, nu worden hier veelal pigmenten voor gebruikt. Ondanks deze verandering wordt gekleurd leer nog steeds aniline genoemd. Er zijn verscheidene afwerkingssoorten van leder:

Semi-aniline leder
Vol-aniline leder
Gedekverfd (glad) leder
Nubuck (geschuurd) leder

Onderhoud van gedekverfd leder

De prijsklasse van gedekverfd leer is over het algemeen lager, het is voorzien van een finishlaag die gepigmenteerd en niet doorzichtig is, hierdoor vallen de natuurlijke oneffenheden in de huid minder op. Door deze beschermlaag is het leer beter bestand tegen invloeden van buitenaf (vuil, etensresten, vocht, zonlicht, etc.). Deze leersoort wordt erg aangeraden aan gezinnen met kinderen, door deze extra bescherming. Een goed onderhoudsregime is van groot belang, gezien de bestaande beschermlaag op den duur zal gaan barsten.

Onderhoud van semi-aniline leder

De prijsklasse van dit soort leder is gemiddeld, en het is voorzien van een beschermlaag met lichte pigmenten, waardoor deze leersoort dichter bij de oorspronkelijke lederhuid staat. Dit betekent dat de gaatjes van de haarimplant nog te zien zullen zijn. Twee vormen van semi-aniline leder zijn Nubuckiert (Nubuckato) leder en long-life leder. Het gemak in gebruik van deze soort leder is groot, wel dient deze regelmatig te worden gereinigd en onderhouden om de levensduur te optimaliseren.

Onderhoud van vol-aniline leder

De prijsklasse van deze soort leder is gemiddeld hoger, dit komt doordat dit de meest natuurlijke leersoort is die wordt gemaakt van de mooiste huiden. Het is een soepele en zachte soort leder waarin de natuurlijke kleurnuances (huidpigmenten) en littekens duidelijk zichtbaar zijn. Vol-aniline leder heeft uitsluitend een vatverving, zonder beschermlaag, gekregen, waardoor deze erg gevoelig is voor verkleuringen door zonlicht en gemaakte vlekken. Door deze gevoeligheid vraagt vol-aniline leder om meer reiniging en onderhoud dan de eerder besproken soorten. De voeding van het leder is van een lagere noodzaaksgraad dan de voeding, het belangrijkst is dat het voldoende wordt beschermd tegen vlekken.

Onderhoud van geschuurd leder

De prijsklasse van geschuurd leder ligt ook hoger, waarvoor u wel leder met een geheel eigen uitstraling en karakter krijgt. Geschuurd leer is in principe vol-aniline leder dat een geschuurde toplaag heeft, dit is verkrijgbaar in twee soorten:

Nubuck leder, met een fijne geschuurde nerf
Suède leder, dit is de vleeszijde van het leder

Geschuurd leder is een soort dat veel aandacht vergt, let wel dat dit absoluut niet behandeld mag worden met crème of poetsmiddel, gezien het geschuurde effect hierdoor op den duur zal vervagen. Het is aan te raden om het leder regelmatig te laten opschuren, daarnaast is een goede bescherming tegen vlekken van hoog belang. Veelal is geschuurd leder in de fabriek reeds geïmpregneerd.

Let op: wanneer u uw leder gaat onderhouden is het zaak dat u weet welke soort u heeft, gezien er voor iedere soort leder een ander onderhoudsmiddel is.

Welke soort heb ik?

De manier om erachter te komen van welke soort leder uw meubel is gemaakt heet ook wel de natte duim test. Hiervoor drukt u een natte duim op het leder en kijkt u wat er met het leder gebeurt, wanneer de plek na acht seconden nog zichtbaar is is het vol-aniline leder, zo niet, dan is het meubel gemaakt van gedekverfd of semi-aniline leder.

Bankstel reinigen
Tapijt reinigen
Trap reinigen
Eetkamerstoelen reinigen
Fauteuil reinigen
Restaurantstoelen reinigen
Bureaustoelen reinigen
Autostoelen reinigen
×
Gerealiseerde opdracht
:
:

15% korting

op alle
banken en trappen

Laat uw bank of trap reinigen