Overgeefsel, kots of braaksel uit uw tapijt of vloerkleed verwijderen

Overgeefsel uit uw tapijt verwijderen

1. Zorg dat u goede handschoenen, het liefst gemaakt van latex, draagt voor u het braaksel gaat schoonmaken. Dit voorkomt dat uw handen in aanraking komen met de bacteriën die zich nu op uw kleed bevinden, wat nu eenmaal wel zo fris is.

2. Zorg dat u direct zo veel mogelijk van de substantie verwijdert van uw kleed, hiervoor kunt u een plat object (zoals een stuk stevig karton) gebruiken. Doe dit he liefst zo snel mogelijk, gezien dit de schade van de stoffen in het braaksel ernstig vermindert. Als er klonten in de substantie zitten kunt u dit in een plastic zak doen en weggooien in de prullenbak.

3. Gebruik voor de reiniging een handdoek of keukenpapier. Als u ervoor kiest een handdoek te gebruiken, doe deze dan direct in de was als u klaar bent met het schoonmaken, let wel dat enige klonten die hierin zitten vast kunnen komen te zitten in uw wasmachine. Keukenpapier kan direct worden weggegooid als u al het braaksel uit uw kleed heeft gehaald.

4. Om de substantie op te scheppen kunt u stukken karton gebruiken, snijd of knip deze, indien nodig, in stukken en gooi ze direct in de vuilnisbak als het braaksel is opgeschept. U kunt karton gebruiken van bijvoorbeeld schoenendozen, kartonnen verpakkingen of de achtergebleven achterkant van een oud notitieblok. Voor het grootste gemak gebruikt u het liefst twee stukken, waarvan een zal fungeren als schep en de ander als veger om het braaksel mee op te vegen.

5. U kunt een plastic zak (bijvoorbeeld een vuilniszak) binnenstebuiten keren en deze gebruiken als handschoen op het braaksel mee op te pakken. Let wel op dat de zak geen gaten heeft voor u deze gebruikt, anders kunnen uw handen in aanraking komen met het braaksel, wat erg onhygiënisch is. Als u al het braaksel van uw kleed heeft gepakt kunt u de zak weer de juiste kant op keren en er een knoop in leggen om de verspreiding van de geur te stoppen, gooi de zak vervolgens weg in de prullenbak of kliko.

6. Gebruik een spatel om de substantie mee op te scheppen, dit doet u door de spatel voorzichtig onder het braaksel te schuiven en vervolgens rustig omhoog te halen om de opgeschepte substantie in een vuilniszak te deponeren. U kunt hiervoor eventueel ook een lepel gebruiken, zorg wel dat het voorwerp dat u gebruikt geen gaten of andere openingen heeft, om te voorkomen dat u morst. Maak het gebruikte object direct schoon en desinfecteer het goed, zo voorkomt u toekomstige besmetting.

7. Gebruik zand, dit doet u door het zand direct op de gemaakte vlek te strooien en het te laten liggen tot het zand al het braaksel op heeft genomen, dit is te zien doordat het een klonterige massa wordt. Deze klonten kunt u vervolgens opvegen met een veger en blik en weggooien in de vuilnisbak.

8. Let op dat u nooit in de gemaakte vlek wrijft, ongeacht van welke manier van reinigen u ook gebruikt, gezien het wrijven op het braaksel kan zorgen dat de bacterien hiervan verder in het tapijt en haar vezels zal trekken, waardoor er blijvende schade kan ontstaan en de reiniging een stuk ingewikkelder wordt. Het gebruiken van een handdoek voor de reiniging kan de substantie dieper in het kleed doen trekken, hierdoor is het gebruiken van de schep methode (met karton of een spatel) veelal een betere optie.

De reiniging van het overgebleven vocht:

1. Gebruik soda voor de reiniging van het vocht dat overblijft na de initiele schoonmaak. Dit doet u door een goede hoeveelheid soda over de gemaakte vlek te strooien en dit korte tijd (zo’n 10 tot 15 minuten) in de laten trekken, u zult zien dat er klontjes ontstaan waar het vocht in de soda is getrokken, deze kunt u opzuigen met de stofzuiger. Als u nog steeds een vlek ziet kunt u dit proces meerdere malen herhalen tot het kleed weer volledig schoon is.
Als het braaksel vrij vloeibaar is en haast geen klonten bevat kunt u hier direct een royale hoeveelheid soda overheen strooien en dit een hele nacht in laten trekken, zo zal er de volgende ochtend een hoop klonten te vinden zijn die gemakkelijk met de stofzuiger opgezogen kunnen worden (gebruik hiervoor de slang van de stofzuiger zonder opzetstuk, dit maakt het opzuigen van de grotere stukken gemakkelijker).

2. Een tweede middel, welke u vaak al in huis heeft, dat u kunt gebruiken voor het opnemen van het overgebleven vocht van het braaksel is maiszetmeel (ook wel bekend als maïzena). De methode voor het gebruiken van de maïzena is vergelijkbaar met de eerder genoemde methode voor soda, zo bedekt u het vochtige oppervlak met de maïzena en laat dit 10 tot 15 minuten liggen tot het vocht in het poeder is getrokken. Als er brokken ontstaan zijn kunt u deze opzuigen met de stofzuiger, herhaal dit proces zo vaak als nodig is tot de vlek volledig weg is.

3. Als laatste optie kunt u kiezen om gebruik te maken van een schone handdoek en warm water, dit doet u door de vlek te bevochtigen met het warme water en dit vervolgens weg te deppen met de handdoek. Let goed op dat u niet op de plek wrijft, gezien dit kan zorgen dat de vuiligheid verder in het tapijt kan trekken en blijvende vlekken of zelfs schade op kan leveren. Als de handdoek volledig is volgetrokken met vocht en niet langer het vocht van de vlek opneemt kunt u een nieuwe pakken, let wel op dat ook deze schoon dient te zijn. Het deppen van de vlek mag met wat kracht gebeuren, zo zorgt u dat al het vocht opgenomen kan worden, let echter wel goed op dat u absoluut niet wrijft. Kies voor deze methode voor het gebruik van witte handdoeken, zo weet u zeker dat eventuele kleuren of patronen uit uw handdoek niet in uw vloerkleed trekken en zo nieuwe vlekken maken. Als u liever geen handdoeken gebruikt kunt u er ook voor kiezen keukenpapier te gebruiken voor het deppen van de vlek, gooi dit na het reinigen direct in de vuilnisbak.

Het verwijderen van de vlek:

1. Doe sodawater (ook wel bekend als club soda) in een spuitfles en spuit dit direct over de vlek heen, dep vervolgens met een schone witte handdoek of keukenpapier op de vochtige plek om de vuiligheid en het sodawater op te nemen. Blijf dit gehele proces herhalen tot u de vlek helemaal niet meer kunt zien.

2. Gebruik een oplosmiddel (zoals bijvoorbeeld Dryel) voor het opnemen van de vlek, dit doet u door het middel op een schone doek te doen en hiermee vervolgens op de gemaakte plek te deppen totdat de vlek niet meer te zien is.

3. Een keukenmiddel dat u goed kunt gebruiken voor de reiniging van de vlek is azijn, dit doet u door een glas azijn met een glas water te mengen en vervolgens in een spuitfles te doen. Besproei de vlek met het mengsel en laat dit in de vlek trekken (voor ongeveer een kwartier), dep de vlek vervolgens weg met een schone witte doek of keukenpapier.
Als het grootste deel van de nattigheid is opgenomen door de doek kunt u met een stevige borstel over de vlek wrijven tot u ziet dat het vuil los begint te laten, daarna kunt u opnieuw een schone doek of keukenpapier pakken en het overtollige vuil op deppen.
Om de vlek van geur te ontdoen kunt u esoterische olie gebruiken, zo kunt u een aantal druppels van de olie toevoegen aan het mengsel van water en azijn. De olie die wij aanraden in van het merk ‘Thieves’, hiervan wordt gezegd dat er 99 procent van de bacterien worden gedood door de olie alleen.


Extra tips:
-Zowel gewone witte azijn als appelazijn zijn geschikt voor dit proces.
-Wrijf nooit in de vlek met een doek, dit brengt schade aan.
-Zorg dat er niet ver buiten de gemaakte vlek wordt gesproeid, gezien dit onnodig voor een nat tapijt zorgt.

4. Gebruik waterstofperoxide voor het verwijderen van een braaksel vlek. Om dit te doen mengt u waterstofperoxide in gelijke delen met water (u kunt ook kiezen om afwasmiddel te gebruiken), dit mengsel kan vervolgens over de gemaakte vlek worden gegoten, waarna u het tijd geeft om in te trekken (reken hier ongeveer een half uur voor). Neem een schone doek en wrijf deze zachtjes over de vochtige plek, zo ontstaat er wat sop dat u vervolgens met een schone droge doek of keukenpapier op kunt deppen. Als er schuim in het kleed over is gebleven kunt u hier wat water overheen gieten en dit vervolgens weer op deppen met een droge doek of keukenpapier, zorg dat echt al het sop eruit is, gezien dit in de toekomst nieuwe vuiligheid kan aantrekken.

5. U kunt ervoor kiezen een mengsel te maken dat zorgt voor een diepe reiniging van de vlek die achter is gebleven na het braaksel, dit doet u door twee glazen warm water met 1 lepel zout, 2 lepels ontsmettingsmiddel (zorg dat hier alcohol in zit), 1 lepel afwasmiddel en een half glas azijn te mengen. Dompel een stevige spons onder in het gemengde middel en maak de vlek vochtig met de spons, dep de nattigheid vervolgens op met een schone, droge doek of keukenpapier. Zorg dat de gereinigde plek goed wordt nagespoeld met water en dep dit vervolgens weer droog.

6. Kies voor een product dat is gemaakt voor de taak die u wilt uitvoeren. Een goede tapijtreiniger die is gemaakt voor uw specifieke tapijt is altijd een goed idee, gebruik deze zoals op het etiket beschreven wordt. Reinigers die enzymatisch zijn (veelal gebruikt voor vlekken die gemaakt zijn door huisdieren) of speciale reinigers die zijn gemaakt voor de bekleding in auto’s zijn goed te gebruiken voor het schoonmaken van vlekken op uw tapijt, zo lang u de instructies nauwkeurig opvolgt.

7. Als u een dergelijk apparaat bezit of kunt lenen van een bekende kunt u goed een tapijtreiniger gebruiken voor het onttrekken van vlekken uit uw kleed, zo zijn nat- en droogzuigers ook uiterst geschikt. Als u deze graag zou gebruiken maar niet hebt, kunt u deze vaak huren bij een bouwmarkt in uw buurt.

8. Maak een mengsel van ammoniak en water (een eetlepel ammoniak op een glas water) en sproei of giet dit over de vlek. Dep de vlek vervolgens met een spons, schone doek of keukenpapier. Spoel dit altijd goed na met water en dep dat vervolgens droog met een doek of keukenpapier.
Let op dat u absoluut geen ammoniak gebruikt voor het reinigen van vlekken in uw kleden als u huisdieren heeft, gezien deze sneller op uw kleed zullen plassen door de geur van de ammoniak.

9. U kunt ook een strijkijzer gebruiken voor het reinigen van vlekken in uw tapijt, dit doet u door het eerder genoemde mengsel van water en azijn op het kleed te sproeien en hier een natte doek overheen te leggen. Pak vervolgens uw strijkijzer en zet deze op de stoomfunctie, haal hem dan voor een halve minuut over de doek die op het kleed ligt. Dit kunt u meerdere keren doen, totdat de vlek vanuit het kleed in de natte handdoek is getrokken.

Let op dat u beweging houdt in het strijkijzer, anders kunt u brandplekken maken in uw tapijt of de handdoek die er overheen ligt, wat zorgt voor blijvende schade. Zorg ook dat er altijd een handdoek tussen het strijkijzer en uw kleed ligt, gezien dit de kans op brandplekken in uw kleed aanzienlijk vermindert.

Het verwijderen van de geur:

1. Gebruik ook voor het ontnemen van de geur in uw tapijt soda, dit kunt u doen door een flinke hoeveelheid soda over de vuile plek heen te strooien en dit een nacht in te laten trekken. De ochtend erna kan de soda worden opgezogen met de stofzuiger, als er nog vocht was overgebleven van het reinigingsproces is dit door de soda ook weggenomen.
Door de alkalische werking van soda wordt het zuur dat door het braaksel in het kleed in getrokken afgebroken, waardoor nare geuren worden geelimineerd, wat een stuk beter werkt dan het simpelweg proberen te maskeren.

2. Gebruik opnieuw het mengsel van water en azijn dat hier eerder is genoemd, door het over de onwel ruikende plek heen te spuiten of gieten. Dit proces zorgt dat de nare geur in ieder geval wordt gemaskeerd en in sommige gevallen compleet wordt weggenomen, let wel op dat azijn ook niet geurloos is en deze geur dan ook kan blijven hangen in uw tapijt.

3. Gebruik een luchtverfrisser (liefst een die goed neutraliseert, merken zoals Ambi Pur of Febreze hebben veel neutraliserende luchtverfrissers) op de stinkende plek in uw tapijt, doe dit door de verfrisser op de plek te spuiten. Let goed op dat de luchtverfrisser daadwerkelijk neutraliserend is, gezien andere soorten de geur alleen kort zullen maskeren en zich op den duur met de bestaande geur gaan mengen, wat het eindresultaat veelal onfrisser maakt.

Tips:

-Wanneer het overgeefsel al is opgedroogd kunnen grotere losse stukken hiervan worden opgezogen met de stofzuiger, de rest kan opnieuw vochtig worden gemaakt om vervolgens gereinigd te worden als een net gemaakte vlek.
-Het kan nodig zijn om meerdere methodes met elkaar te combineren, zo kunt u als eerst de vlek reinigen met het azijn-water-mengsel om hier vervolgens de soda-methode op toe te passen.
-Test schoonmaakmiddelen altijd op een klein, onopvallend stukje van uw tapijt en geef dit een korte tijd om echt aan te tonen of dit wel of geen schade aanbrengt aan het kleed.
-Zorg dat u, als u een stofzuiger heeft gebruikt in het proces van schoonmaken, de stofzuigerzak vervangt voor een schone. Als u dit niet doet kan de zak gaan stinken en kunnen bacterien zich hierin vermenigvuldigen, waardoor er een probleem kan ontstaan.

Bankstel reinigen
Tapijt reinigen
Trap reinigen
Eetkamerstoelen reinigen
Fauteuil reinigen
Restaurantstoelen reinigen
Bureaustoelen reinigen
Autostoelen reinigen
×
Gerealiseerde opdracht
:
:

15% korting

op alle
banken en trappen

Laat uw bank of trap reinigen